06 February 2012

Kisah Chap Goh Mei

She's got a smile it seems to me
reminds me of childhood memories
where everything
was as fresh as the bright blue sky....
tenenenene....

Oh, oh, oh,
sweet child o mine
oh, oh, oh, oh,
sweet love o mine...
tenenenene...


Balik kerja tengahari tadi gua bersiul menyanyi dalam kereta. Gua ingat nais juga kalau gua install woofer dalam kereta gua, boleh karaoke.

Gua meluncur laju melalui lebuhraya mahameru lewat jalan parlimen menuju jalan ipoh, sambil bersiul. Sedang gua meluncur gua teringin nak shift ke gear lima, tapi terlupa pulak yang kereta gua automatik rupanya. Gua terlalu dua orang kutu naik motor warna putih kat tepi jalan sedang gua meluru laju, gua peratiii je dua orang tu.
Cilake, kutu dua orang tu cuba nak berlumba dengan gua. Gua dikejar sengit oleh dua orang kutu tersebut dan gua memang tidak mengalah.

Pergelutan untuk memotong gua memang berterusan sampai ke jalan segambut dan akhirnya sebelum memasuki lebuhraya Duke gua terpaksa aku dengan siren yang dibunyikan oleh dua orang kutu tersebut. Gua paut stereng kereta ke arah bahu jalan perlahan lalu berhenti. Dua susuk berpakaian seragam berwarna putih menghampiri tingkap kereta gua dan mengarahkan gua menurunkan cermin kereta.

"Encik, minta IC dan lesen encik." - kata Kutu 1


Gua dengan selamba menghulurkan IC gua.


"Mana lesen encik?" - Kutu 2 menyampuk dengan nada yang sedikit kurang ajar.


"Err..its in the IC sir, everything is in there, IC, licence, medical card, insurance..."

"Encik takde benda nak cucuk IC tu ke encik?" - tambah gua bahasa melayu, takut kutu kutu ni tak faham.


"Eh, mana ada!" - Jerit kutu 2 mengalih topik.


"Encik tahu tak ape kesalahan encik? Encik telah memandu melebihi had laju dan tidak berhenti sekatan kami." 

"Macam mana ni encik? Banyak kesalahan encik ni." - Tambah kutu 1 mengugut.


Gua senyap seketika.


"Nak settle macam mana ni encik? Nak tulis je ke nak errr...ehem!" - Kutu 2 mula kurang ajar.


"Woi! Amboi..sedap lu dua nak pau gua. Ni ha, sekatan ke? Adakah ini sekatan rasmi? Sapa authorize? Sapa supervised? Mana safety precaution? Lu dua tak baca circullar dari Tan Sri KP ka? Gua nampak lu dua isap rokok atas devider tadi adala."


Dua kutu tersebut terkedu sebentar.


"Lu kata gua lebih speed, mana foto speed trap? Lu pasti ke gua speed trap? Lu punya speed device ada calibrate ka? Ada certified?" - Tambah gua menyirap.


Dua kutu mula tercengang.


"Lu dua boleh tahan kurang ajar ye..name tag dah la tak pakai, kad kuasa tak tunjuk. Woi, ape staff number korang ni haa, nak gua report?"

"Macam mana nak settle lu dua ni? Banyak eror lu dua ni. Nak gua tulis report?" - Hembus gua menyirap.


Dua kutu tersebut saling berpandangan dan menggelabah.


"Err..takpelah encik, lain kali jangan drive laju laju ye. Hati hati. Maklumlah hari ni Chap Goh Mei, traffic tak tentu." - Ujar kutu 2 berpeluh.

"Nah encik, IC encik. Hati hati ye drive. Selamat malam." - kata kutu 1.


Tidak lama kemudian, kedua kutu tersebut beredar dan melenyap ditelan kegelapan malam.


Gua pun meneruskan perjalanan dengan memasang lagu Linkin Park pula.


*****

Lima tahun gua terjebak dengan memandu tanpa lesen, tak pernah gua jumpa polis trafik lembu macam ni. Ada hati nak pau gua, tak padan dengan bongok.


3 comments:

  1. conclusionnya, ko kena saman ke tak? aku tak berapa nak percaya cite nih.. hahahahaha

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...